Výrobky

Cukr a možnosti jeho náhrady

Cukr je na jedné straně zdrojem energie i látka potřebná pro různé funkce těla, ale na straně druhé jeho nadměrná spotřeba způsobuje nadváhu či obezitu, která zase vyvolává další nemoci.monosacharidy– ovocný cukr fruktóza je nejsladší chuti, vyskytuje se ve zralém ovoci i medu. Její vysoká spotřeba je nebezpečná, může způsobit poškození jater, kde je metabolizována, kardiovaskulární onemocnění, obezitu i karcinomy. Je zrádná v tom, že se téměř z poloviny přemění na tuky, které se usazují v cévním systému nebo v těle mezi orgány. Hroznový cukr glukóza je nejrychlejší zdroj energie pro tělo a jediný zdroj energie pro mozek. O její stálou hodnotu v krvi se starají hormony glukagon a inzulín.
sklenice s medem
disacharidy– klasický cukr sacharóza je řepným cukrem. Po konzumaci se štěpí na fruktózu a glukózu. Bílý cukr neobsahuje žádné pro tělo přínosné látky, může být zdrojem zubních kazů a samozřejmě obezity. Někdy řešíme stresy dlouhodobým zvýšeným příjmem sladkostí a můžeme si vypěstovat závislost. O něco zdravější je řepný cukr hnědý, který díky přidaným zbytkům melasy obsahuje i minerální látky. Spíše jejich stopy.
cukr v hrsti
Třtinový cukrje vyroben z cukrové třtiny. Jako odpad z výroby třtinového cukru vzniká melasa, která je hodnotnou surovinou pro svůj vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, ale nemá vysokou sladivost. Třtinový cukr má specifickou chuť i vůni, obsahuje vitamíny B a minerály, ovšem v nevelkém množství.

Lidé se snaží vymyslet co nejvhodnější náhražku klasického cukru. Svého času byla zázrakem rostlinka s názvem stévie. Zdánlivě dokonalá alternativa cukru bez kalorií. Její chuť však není tak sladká a je zvláštní. Stále se zkoumá její účinek na lidské zdraví a objevily se i stinné stránky jejího užívání.
Med obsahuje glukózu, fruktózu a velké množství minerálních látek, které se však jeho pasterizací ničí. Nepasterizovaný med je na tom o mnoho lépe.
listy stevie
Umělá sladidla jsou k dostání ve formě tabletek či sirupů a hodně lidí jimi řeší doplnění sladké chuti tam, kde se běžně používá klasický cukr. I u umělých sladidel platí všeho s mírou, protože se ukazuje, že nejsou tak neškodná, jak se zdálo.

Vše má svá pro a proti a je dobré nad příjmem cukru v naší stravě přemýšlet. Snažme se ho omezit i tím, že použijeme některou z mnoha náhražek.

Ohodnoťte příspěvek